marți, 12 august 2014

Valori devalorizate - Responsabilitatea

  
  Peste ani și ani, ceea ce face ca o comunitate ori societate să rămână stabilă și eficientă în acțiunile sale, sunt valorile pe care pune accentul, valorile care sunt prețuite mai mult decât orice altceva. Din păcate, trăim vremuri în care interesele de moment, avantajele speculative ori profitul imediat, ne fac să apelăm la compromisuri, scurtături și șiretlicuri, mai degrabă decât la valorile autentice. Devalorizarea valorilor nu poate duce la progres decât pe termen scurt și pe scară mică, pentru unii favorizați ai sistemelor, dar nicidecum la stabilitate pe perioadă lungă și pentru o mare masă de oameni.
  Pentru noi, cei din grupul CIVITAS Deva, valorile despre care discutăm și vorbim, nu vrem să rămână doar la nivel teoretic, ci dorim să le implementăm în practica și acțiunile noastre. Noi acționăm pe baza acelor valori, care nu pot fi devalorizate de vremuri și de context, a acelora care rămân peste ani, dar mai ales a acelora care ajută la progresul comunităților.
  Când vorbim de RESPONSABILITATE, ca valoare într-o comunitate locală sau în societatea românească,  ne gândim atât la îndatorirea de a acționa în folosul comunității, vorbind, petiționând, propunând ori sesizând, oricând unul din aceste lucruri trebuie făcute, cât și la asumarea acțiunilor, fără a ne fi rușine de ceea ce facem, dar și răspunzând pentru ceea ce facem. Într-o lume mai mult a chibiților decât a oamenilor care acționează, în care sunt mai mulți cei care stau pe margine și comentează, decât cei care riscă, chiar să și greșească, acționând,  într-un context în care prea puțini își asumă eventualele greșeli de pe urma acțiunilor, iar rușinea a devenit o stare și  un termen, rar utilizat - CIVITAS Deva dorește să acționeze responsabil, să se implice activ, cu respect dar și îndrăzneală, fără a ne fi jenă de acțiunile noastre, putând oricând să ținem capul sus.
   Trebuie să redescoperim însemnătatea cuvântului RESPONSABILITATE, și mai ales să îl repunem la loc de cinste printre valorile societății. Noi asta încercăm și ne dorim. Și cu siguranță, pe măsură ce vom fi cât mai mulți, gradul de responsabilizare va crește.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu