luni, 4 august 2014

Tocmeala legii - eşecul civilizaţiei

  
Nu vrem să fim mai catolici decât Papa, dar nici să închidem ochii atunci când vine vorba de aplicarea legii.  Această aplicare a legii are în vedere atât cetăţeanul,  cât şi legiuitorul,  ambii ca împlinitori ai ei. Dacă autorităţile nu creează cadrul legal sau dacă nu urmăresc  ducerea la îndeplinire a legilor, cu siguranţă, că doar oameni suntem, noi, cetăţenii, vom încerca scurtăturile ilegale sau trişarea legii.
   Din acest motiv, noi, cei din CIVITAS, considerăm că autorităţile sunt primele responsabile pentru asigurarea unui climat de respectare a legii, deoarece ele trebuie să creeze acele legi, propice deyvoltărill civilizate a unei comunităţi, dar şi să tragă la răspundere pe cei care nu respectă normele de comportament instituite.
   Dacă cerem ceva autorităţilor locale, dincolo de cheltuirea banului public cu responsabilitate şi transparenţă, atunci acel lucru e  elaborarea şi respectarea regulamentelor şi hotărârilor. Orice rabat de la aplicarea hotărârilor locale, ne demonstrează ( ori produce) unul, sau  mai multe, din următoarele aspecte: :
- scăderea autorităţii instituţiilor locale, a primarului şi consilierilor locali
- nemulţumire din partea celor care respectă legea
- semn al inutilităţii muncii depuse pentru elaborarea legii
- ineficienţa organelor desemnate a urmări respectarea legii
- creşterea gradului de nesupunere, precum şi a stilului de comportament " fac cum îmi place mie"
- dispreţ, nepăsare faţă de legile emise
- compromis cu cel care încalcă legea
   Deşi pare curios, sau poate nu, civlizaţiile dezvoltate pun accentul pe obligaţia de a respecta legea, şi nu pe dreptul de a o încălca, pun baza pe libertate sub respectul legii, nu pe libertate în detrimentul legii.
   Tocmeala în faţa legii, mai devreme sau mai târziu va produce anarhie, haos, nesupunere, iar aceste caracteristici nu se regăsesc pe drumul spre normalitate şi civilizaţie, pe care  ni-l dorim!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu