luni, 18 august 2014

De ce nu și (în) Deva?

    Dacă ar trăi alte categorii de oameni, mai aparte, cu gene mai speciale, cu caracteristici ”upgradate”, ne-am putea explica de ce în alte părți ale lumii există civilizație, respect, bun simț, curățenie și toate celelalte aspecte plăcute ochiului și  benefice confortului de a trăi, iar în Deva, pentru că asta ne doare în particular, și în România, la general, nu se poate să fie la fel?
  Așadar, de ce nu  avem parte și în Deva ( ordinea e pur aleatorie și lista prea puțin completă) de aceste ”favoruri”?
 1. locurile de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități să fie ocupate doar în baza legitimației speciale, puse la vedere.
 2. mașinile să nu fie parcate pe trotuare astfel încât să împiedice deplasarea pietonilor, dar nici pe spațiile verzi, pentru a le transforma, în noroaie.
 3. locurile de urcare/coborâre de pe trotuare să fie line, astfel încât să permită accesul facil al persoanelor cu dizabilități, al celor cu cărucioare sau biciclete.
 4. băncile să fie cât mai multe, în zonele populate ale orașului, și pe traseele des folosite de către pietoni, astfel încât orice persoană care dorește să se așeze, să își ” tragă sufletul” sau să admire orașul, să nu fie nevoită a parcurge distanțe mari până la găsirea unei bănci.
 5. indicatoare cu denumirea străzilor, la fiecare intersecție importantă, precum și indicatoare spre obiectivele turistice importante, din toate zonele orașului.
 6. spații verzi pe care să pășești fără teama de a călca în ceva ”norocos”.
 7. marcarea corespunzătoare, pe asfalt, a tuturor locurilor de parcare stradale.
 8. locuri de ”parcare” pentru biciclete, în toate zonele importante, atât din punct de vedere al instituțiilor publice, magazinelor sau recreerii.
 9. deplasarea cu bicicleta  să fie încurajată, promovată dat și asigurată în condiții de risc minim, astfel încât copii, elevi, tineri, adulți, angajați ori pensionari, să poată beneficia de această posibilitate de deplasare.
 10. promovarea, în zonele larg populate și de interes turistic, a facilităților de petrecere a timpului liber, a micilor întreprinzători în aria divertismentului, de pe urma cărora, atât orașul, dar și turiștii să aibă de câștigat.
 11, spații special amenajate pentru iubitorii de câini, unde să existe libertate deplină pentru animale, dar și siguranță pentru oameni.
 12. copaci verzi și sănătoși, cu coroane bogate, nu ciuntite, spații verzi curate și îngrijite.
   Cam multe întrebări, dar la unele, dacă nu chiar la majoritatea, ne trebuie doar bunăvoință, nu sume enorme, ne trebuie, atât autorităților, cât și cetățenilor, doar o fărâmă de responsabilitate, pentru a le găsi răspunsuri. Să mai fie nevoie încă de generații multe, pentru a beneficia de aceste lucruri mărunte, pe care alții le consideră o normalitate, iar pentru noi sunt dorințe și năzuințe?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu