vineri, 22 august 2014

”Deva - oraș sănătos” - simplu concept sau viziune planificată?

  Știm, campania electorală este momentul marilor declarații și promisiuni, momentul în care și cei care, înainte de a deveni politicieni, au fost cei mai sinceri oameni, sunt tentați a spune cele mai frumoase vorbe, de dragul unui vot în plus sau pentru a fi pe placul partidului. ” Deva - un oraș sănătos” a fost tema principală a celui care actualmente este primarul Devei, domnul Petru Mărginean. Un concept la modă, în ”trend”, descoperit mult mai demult, dar adus acum și pe plaiurile noastre. A fost doar un slogan de campanie, frumos spus la nivel declarativ, pentru a da bine la alegători, sau o viziune pe termen lung, una care gândește întâi și  apoi pune toate lucrurile împreună, pentru ca la final să avem de-a face cu un oraș sănătos ?
  Probabil o să avem timp să privim ce înseamnă în concepția actuală un oraș sănătos, și apoi să comparăm cu ce există în Deva sau cu ce acțiuni se întreprind în Deva pentru acest deziderat. Fie că e vorba de poluare, nivel de zgomot, spații verzi, arhitectură îngrijită ( fie că sunt clădiri vechi, fie că sunt noi), locuri de plimbare, dar și de repaus, intersecții cu timp de așteptare mic, condiții bune de deplasare pentru pietoni, bicicliști, persoane cu dizabilități, siguranța locuitorilor, modalități de petrecere a timpului liber, dar și facilități de a munci în vederea traiului de fiecare zi - toate aceste aspecte, și multe altele, dau mâna împreună, pentru un scop final clar, de creștere a confortului vieții.
  Un prim pas a fost făcut, prin asumarea la nivel declarativ a acestui concept și dorințe. Treaba mai grea abia acum vine: asumarea la nivel de acțiuni, de viziune unitară, de colaborare cu toți factorii, politici, administrativi și ai societății civile, pentru îndeplinirea acestei misiuni. Nu se poate face peste noapte această transformare, dar fiecare pas greșit, care ne depărtează de ținta propusă, întârzie și mai mult sosirea la destinație.
  Noi, cetățenii Devei, chiar ne punem speranțe că acest concept va deveni laitmotivul acțiunilor administrației locale, va fi firul roșu în acest mandat, pentru primar și consilieri. Așa că încă sperăm că : spațiile verzi vor fi eliberate de mașini, copacii  sănătoși vor fi  doar toaletați, asigurând umbra necesară, nu ciuntiți, trotuarele vor fi în principal destinate pietonilor și doar în cazuri extreme mașinilor, semafoarele vor fluidiza traficul auto și pietonal,  și nicidecum nu vor crește poluarea și timpii de mers, construcțiile noi vor fi făcute respectând arhitectura zonei, persoanele cu dizabilități se vor putea deplasa ușor pe trotuar sau vor putea urca comod în mijloacele de transport, bicicliștii și automobiliștii se vor respecta în trafic, terasele sezoniere vor da un aspect deosebit orașului, etc.
  Noi credem că e viziune planificată, asumată zilnic, prin acțiuni, prin hotărâri de consiliu local, prin planuri concrete. Noi credem! Vom vedea din faptele viitoare cum va fi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu