sâmbătă, 9 august 2014

Religios, dar deștept

” Să-ți ferești capul de frig și de prostie”, spunea părintele Arsenie Boca, iar Nicolae Steinhardt, se exprima într-un fel asemănător, spunând că ” Dumnezeu nu ne vrea proști”. Se pare însă că a trecut prea mult timp de la aceste ziceri, iar acum, în această perioadă de criză morală și educațională, uităm să ne apropiem de Dumnezeu, destupați la minte fiind, iar nu încuiați și înguști în gândire. Altfel, deși practicant creștin fiind, nu îmi explic de ce se pune cu mult mai mult accent, cel puțin la nivelul financiar, pe serviciile religioase, decât pe cele culturale, ori sociale. Poate unii nu veți fi de acord cu asta, dar cred cu tărie că pentru a ajunge la Dumnezeu nu e nevoie de bani, ci de dragoste și credință, din partea noastră, și har din partea Lui.
  Doar că noi am inversat puțin lucrurile, și așa cum reiese dintr-un document de pe site-ul Primăriei Deva, pentru serviciile religioase, sumele alocate, de la bugetul local, diverselor ONG-uri, sunt  de 20 de ori mai mari ca pentru serviciile sociale, și de  mai bine de 15 ori decât pentru cele culturale! Mă cam îndoiesc să existe la judecata de apoi, secțiunea ” Cele mai bune ONG-uri cu profil religios”, dar se poate să mă înșel eu, și din acest motiv să fie alocate sume așa mari pentru acest capitol.
  Până una alta, am prefera să vedem că sunt tineri care aleg Biserica și pe Dumnezeu, în urma nivelului lor ridicat de cultură și educație,  sau să ne întâlnim cu persoane care în urma serviciilor sociale, făcute din dragoste, de către slujitorii Bisericii, să îl slujească și ele pe Dumnezeu. Dar pentru asta e nevoie de investiții în educație, în cultura adevărată, în activități sociale!

3 comentarii:

  1. Crede și nu cerceta - deci nu cercetați și fiți proști ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai acest citat, care considerăm că este în Biblie, de fapt nu este!!

      Ștergere
    2. probabil depinde de biblie... au mai scos pe parcurs una-alta, că doar nu era să susțină și acum că pământul e plat... că n-ar avea destule lemne pt ars ereticii pe rug :))

      Ștergere