luni, 28 iulie 2014

Obiectivele implicării


E greu să ajungi la țintă, dacă nu îți fixezi obiective”, ar spune înțelepții; iar noi, CIVITAS, încercăm să ne stabilim obiective clare, pentru direcții concrete. Ne străduim să înțelegem și autoritățile, atunci când sunt copleșite de sarcini, iar timpul și bugetul nu le ajung pentru rezolvarea lor; dar  privim și spre cetățeni, atunci când, uneori cu disperare, solicită rezolvarea unor probleme de interes public, pe care dacă ar putea, sigur le-ar rezolva singuri. Așa că,  direcțiile pe care acționăm, obiectivele pe care le avem, ar putea fi delimitate foarte clar, astfel:
1. respectarea hotărârilor de consiliu local, atunci când organele desemnate a le pune în aplicare, trec cu vederea sau sunt delăsători sau nu vor să le aplice, din te miri ce motive. Credem că orice lege e dată pentru a fi respectată de fiecare cetățean, iar  pentru eventuala ei încălcare, toți trebuie să răspundă la fel.
2.  sugestii, idei, propuneri, soluții constructive și concrete, pentru creșterea nivelului calității vieții, pentru fiecare cetățean  al comunității.
3. sesizarea neregulilor și disfuncționalităților, atât în ce privește ordinea publică, cât și în aspectele ce țin de diferitele servicii oferite locuitorilor Devei, de către prestatorii de servicii publice sau instituțiile locale.
4. propuneri pentru modificarea și completarea anumitor regulamente sau hotărâri de consiliu, pentru ca acestea să fie cât mai detaliate și pliabile pe contextul local.
5. participarea la ședințele consiliului local Deva, atunci când pe ordinea de zi sunt în discuție subiecte care au de a face cu comunitatea deveană, în ansamblu, sau care considerăm că trebuie să fie mai transparente și corect întocmite.
6. întâlniri periodice cu diferiți factori de decizie locali, atât din administrația locală sau instituții locale, cât și din cadrul altor sectoare care au a face cu serviciile oferite devenilor.
7.comunicate către presa scrisă și luări de poziție cu privire la diferite probleme de interes civic, precum și apariții la posturile locale de televiziune, la invitația acestora, pentru discutarea diverselor aspecte cetățenești.
8. acțiuni de creștere a gradului de responsabilizare și civism, fie prin participarea, ca invitați, la diverse dezbateri pe astfel de teme, fie prin inițiative proprii, ori invitații întru colaborare, făcute spre alte instituții locale.
Drumul pe care am pornit e unul lung și anevoios, nu neapărat din cauza greutăților, ci mai ales din cauza rutinei, a unui mod de lucru tipizat și greoi, din cauza tipicelor afirmații de origine românească ” merge și așa”, ori ” ce rost are să mă implic, pentru că oricum nu rezolv nimic”. Dar toate astea sunt doar atitudini și mentalități care pot fi schimbate și trebuie să fie schimbate. Iar la această schimbare vrem să fim parte cât mai mulți!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu