duminică, 27 iulie 2014

Implicarea civică - ce, de ce, cum, pentru ce?

Probabil vă veți întreba ce  e cu implicarea asta civică, ce rost are să ne implicăm, noi ca indivizi, în viața comunității, când avem instituții și persoane alese pentru a face acest lucru. Ori veți spune că nu știm cum să o facem sau care ar fi scopul pentru care ar trebui să ne implicăm. Așa că, iată câteva sugestii despre cum ar trebui să privim această atitudine civică.
Ce este implicarea?
Trecerea de la pasivul comod, la activul mai puțin comod.
 Părăsirea zonei de confort, cea de comentator la colțul străzii sau bârfitor, și intrarea în zona de acțiune oficială, responsabilă, scrisă ori vorbită.
 Mutarea din gașca băgătorilor de vină sau a celor ”Gică contra”, în echipa celor care caută și prezintă soluții la probleme, lucrând împreună pentru o comunitate mai bună.
De ce să ne implicăm?
 Pentru că noi cunoaștem cel mai bine problemele cotidiene cu care suntem confruntați.
 Pentru că, chiar dacă nu pare, sau nu imediat, glasul nostru este auzit și trebuie să fie auzit de către cei cărora ne adresăm.
 Pentru a arăta că ne pasă de modul în care trăim, de locul în care trăim, de felul cum gestionează cei aleși, o anumită problemă.
Cum să ne implicăm?
  Într-un mod civilizat, deoarece cerând civilizație, trebuie să arătăm civilizație.
  Consecvenți și înarmați cu răbdare - lucrurile nu se vor schimba peste noapte, dar fiecare pas mic e un semn al progresului.
 Fără atacuri personale sau dispute, ci bazați pe principii, înarmați cu argumente logice și cu soluții concrete.
Pentru ce să ne implicăm ( scopul implicării)?
 Fiecare dintre noi ne dorim să trăim într-o societate cât mai civilizată, în care să existe respect și corectitudine, iar acest scop al nostru trebui să îl cunoască și alții.
 Generațiile care vor veni după noi trebuie să aibă modele de viață, urme pe care să poată păși, fără teamă, precum și un nivel ridicat de confort.
 Putem fi parteneri, colaboratori, pentru toate autoritățile statului, fiind ajutor pentru ele, dar punând și presiune, atunci când acestea uită motivul pentru care au foste alese.
 Uneori e mult mai comod să stăm pe margine, dar nu e de folos, e mai ușor să lăsăm pe alții să gândească  și să decidă pentru noi, dar nu e în avantajul nostru. fiecare, la locul unde suntem, cât de mici ori de mari suntem, putem avea un cuvânt de spus, despre cum ne-am dori să arate societatea noastră. Iar dacă suntem consecvenți, uniți și credibili, poate chiar vom reuși să facem un loc mai bun din această lume!.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu