vineri, 26 septembrie 2014

Ocaua mică


  Cu siguranță vă aduceți aminte de istorioara în care Cuza Vodă făcea câte un „control inopinat” pe la comercianții țării și mai descoperea câte unul care avea măsuri inegale, adică încerca să fenteze, să trișeze. folosea „ocaua mică. Iar pedeapsa conducătorului  pentru cel prins asupra faptului, era pe măsură, adică cel vinovat era pus să recunoască, în plină mulțime, în gura mare, fapta sa.
  Când vine vorba de „ocaua mică”, nu știu cum se face, dar aceasta e folosită foarte des, chiar de către „cuzele” zilelor noastre, adică de conducători, indiferent ce instituții conduc. Un ultim exemplu, din urbea noastră, e amplasarea containerelor pentru colectarea deșeurilor. Într-un prim caz, adică cel de pe strada Mihai Viteazu, locul de colectare al deșeurilor e situat chiar în vecinătatea unui loc de joacă pentru copii, dar autoritățile, împreună cu Salubritatea S. A. și cu Direcția de Sănătate Publică, au decis, în urma unei comisii comune, că nu  au altă variantă decât de a împiedica microbii și mizeria să se ducă înspre locul de joacă,  adică spre copii, prin plantarea unor arbuști tuia ( probabil specializați în oprirea microbilor!!!). În celălalt caz, nu știm cine a făcut sesizarea, dar în zona Aleea Păcii, aceleași instituții amintite mai sus, au hotărât desființarea punctului de colectare ce deservea numeroase scări de bloc și operatori economici, și mutarea lui în altă parte. Motivația: nu e legal amplasat, adică prea aproape de zonele locuite.
  Și acum unde e ocaua corectă și mai ales care e? Copiii nu sunt importanți și pot fi protejați de răspândirea focarelor de infecție prin .. „tuia medicinalis”? Ori cetățenii din blocurile  respective au recomandarea medicilor de a face mișcare până la ... containere, ducând resturile menajere? Ori sănătatea oamenilor a devenit o grijă de mare însemnătate pentru stat? Ori, alte interese ce ne scapă nouă?
  Nu cerem, domnilor din instituțiile statului, indiferent cum v-ați numi, decât să aveți un singur fel de măsură, aceea corectă, egală pentru toți. Respectul se oferă celui care respectă, mulțumirile se acordă celor ce oferă servicii. Deva are nevoie de instituții și oameni care să fie în slujba legilor și a cetățenilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu